Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Környezetbarát csomagolás - lebomló csomagolóanyagok 2024-ben

Egyre népszerűbb a környezetbarát csomagolás vagy lebomló csomagolás. Mégis, vállalkozóként méltatlanul kevés figyelmet fordítunk arra, hogy lebomló, újrahasznosított, környezetbarát alapanyagokba csomagoljuk a termékeinket. Pedig, számos lehetőségünk van arra, hogy lebomló csomagolóanyagokat válasszunk.

 

Hogyan segíti a változtatást a környezetvédelmi termékdíj?

A környezetvédelmi termékdíj olyan óriási mértékű növekedésnek indult, hogy már a vásárlók sem szívesen fognak műanyag szatyrot vásárolni, hiszen annyira megnő az áruk, hogy el kell gondolkozniuk valamilyen alternatíván. Szinte hihetetlen, hogy a műanyag szatyrokra kivetett környezetvédelmi termékdíj gyakorlatilag negyvenszeresére fog emelkedni a közeljövőben!

 

Milyen környezetbarát csomagolásokban gondolkodhatunk?

Számos alternatívánk és lehetőségünk van akkor, hogyha lebomló csomagolóanyagot szeretnénk választani. Lássuk, mik ezek!

 

Lebomló műanyag csomagolás

 

A lebomló műanyag elsőre kedvező alternatívának tűnik, nem kell eltérni a korábban megszokott mechanizmusoktól, csupán egy inkább környezetbarát, inkább lebomló lehetőség nyílik meg ezzel.

 

Fontos azonban tudni, hogy a vevők nem igazán tudnak vele azonosulni, nem igazán látják a különbséget a műanyag lebomló csomagolóanyag és a hagyományos műanyag csomagolóanyag között. Ráadásul, a lebomló műanyag csomagolóanyag is lassan bomlik le, különösen akkor, ha nem ipari körülmények között kezeljük. Ha pedig  elássuk mélyen a földbe majdnem ugyanúgy viselkedik, mint a hagyományos műanyag tasak. Ráadásul külön kell gyűjteni , mert a hagyományos szelektívgyűjtőkbe vagy kukákba nem szabad belerakni.

 

Tehát a lebomló bioműanyagok is hiába kapnak „komposztálható” jelölést, házi komposztálókban nem bomlanak le, mivel a teljes lebomláshoz szükséges hőmérséklet nem megfelelő, és a keletkező mikroműanyagok is szennyezik a komposztot. Nem véletlenül tiltja több helyen a települési hulladékról szóló törvény a bioműanyagok házi komposztálását. 

 

A Transpack cikkében részletesen olvashatunk a biopolimerek, bioműanyagokkal kapcsolatos kételyekről, problémákról, mivel a  tudomány jelenlegi állása szerint a lebomló bioműanyagok hulladékként történő kezelése nem megoldott, és nem várhatjuk tőlük a megoldást a csomagolási hulladék csökkentésére, mivel a bioműanyagok jelenleg 30-50%-kal drágábbak, mint a csomagoláshoz használt tömegműanyagok.

 

A bioműanyagok felhasználását tekintve kétség kívül vannak hiánypótló alkalmazások, például kertészet, fedőfóliák, virágcserepek, szemeteszsákok, vendéglátás, kerti bútorok. 

 

Nem alkalmasak  élelmiszer csomagolásra

A bioműanyagok nem megfelelőek csomagolásra, különösen élelmiszerekhez, de más mindennapi használatra szánt fogyasztási cikkekhez sem. Mivel ezek a csomagolóanyagok nem alkalmasak forró töltésekre, rossz a hőállóságuk, gyenge az oxigén-, vízgőz-, és aromazárásuk, nagyon elmaradnak a mai szabványos tömegműanyagoktól, így az élelmiszerek romlását nem tudják megakadályozni.

 

Az az elképzelés tehát, hogy a bioműanyagok jelentik a „műanyagprobléma” megoldását, nem igazolódott be. Mi lehet a környezetbarát megoldás, ha megfelelő, lebomló csomagolást keresünk?

 

Környezetbarát papír csomagolás

 

Így tehát a lebomló műanyag esetleg egy áthidaló lehetőség vagy kezdeti alternatíva lehet, de nem érdemes ezzel hosszú távon számolni, hiszen nem hozza meg azt a kívánt óriási áttörést, amit a papírszatyrok, csomagolópapír, kartondobozok, papírtasakok és egyéb papír csomagolóanyagok kínálnak.

 

Léteznek továbbá ehető lebomló csomagolások, például a cukornád dobozok vagy evőeszközök, de ezek még nem igazán elterjedtek és a felhasználási területük is nagyon speciális.

 

Melyek a papír előnyei környezetbarát csomagolóanyagként?

    A papír csomagolóanyag mindent elsöprő előnye, hogy olcsó. Ma már egyre kedvezőbb áron érhetők el azok a lehetőségek, amelyek papír lebomlócsomagolást kínálnak a vásárlóknak.

    Jó hír, hogy webáruházunkban már számos alternatíva kínálkozik a lebomló papír csomagolóanyagra. Hiszen, a legegyszerűbb szendvics-csomagoló nyitott zacskóktól kezdve a megszokott bolti kiflis vagy kenyeres papírzacskókon át, akár füles papírtáskát is vásárolhatunk nagy tételben vállalkozásunk, boltunk, cégünk számára.

    De természetesen, magánszemélyként is beszerezhetjük ezeket a lehetőségeket, hiszen nagyon klassz, hogyha van otthon nagy tételben papírszatyor, amit bármikor elővehetünk bevásárlás alkalmával! Így pedig nem kell a boltban megvásárolni a szatyrot, ezzel pedig időt, energiát is megspórolunk, valamint anyagilag is jobban járunk.

    Arról pedig nem is beszélve, hogy a környezetünknek is jót teszünk, a Földünk életét is meghosszabbítjuk így.

    Továbbá, az sem utolsó szempont, hogyha egy papír táskával jelenünk meg, akkor a többiek számára is példát mutatunk, hiszen akár a többi vásárló, illetve a barátaink, szomszédaink is elgondolkodnak ezen a csodálatos lehetőségen. Tulajdonképpen divatot teremthetünk a fenntartható, lebomló, környezetbarát papír csomagolóanyagok használatával.

    A papír csomagolóanyagok többszörösen is újrahasznosítottak lehetnek. Hiszen, gondoljunk csak bele, mennyi mindenre használhatóak otthon például az akciós újságok, amiket kapunk! Így lehet ugyanúgy egy papír csomagolóanyagot is kiválóan újrahasznosított: például ablaktisztításhoz, zöldségpucoláshoz, gyújtósnak vagy bármilyen más célra, hogyha nem szeretnénk, hogy azonnal a kukába kerüljön. Így tehát mi magunk, a háztartásban is további egy új életet adhatunk a papírzacskónak is, nem kell azonnal megszabadulunk tőle.

    A szelektív hulladékgyűjtőben pedig általában, a tapasztalatok szerint több hely szokott lenni. Így egy nagy családban, egy több lakásos társasházban az is nagy előnyt jelenthet, hogy nem kell összepréselni a szemetet, hanem könnyedén elhelyezhetjük a szelektív hulladékgyűjtőben ezeket a kiváló papírzacskókat.

    A tudatosság a környezetbarát, lebomló csomagolással kapcsolatosan tehát több szempontból is kifizetődő, ráadásul nemcsak a pénztárcánknak, hanem a lelkünknek is jót tesz.

    Továbbá, a forgalmunkon is nagyot lendíthet. Rengeteg elégedett, pozitív véleményt szerezhetünk így, pozitív élménnyel távozhatnak tőlünk a vásárlók. Ezek az elégedett ügyfelek pedig szájról szájra ajánlják tovább egymásnak a lehetőséget, hogy itt ilyen klassz módon gondoskodnak a Föld jövőjéről. Így a szájról szájra történő marketing is népszerűsítheti tovább a cégünket, mindezekre pedig nem kellett különösebben költeni. Sőt, gyakorlatilag spóroltunk ezeken a csomagolóanyagokon!

    Vásároljuk azt a csomagolóanyagot, amelyik leginkább megfelel a cégünk által forgalmazott termékeknek, illetve, arra is gondoljunk, hogy ne csak egyesével csomagoljuk be a termékeket papír csomagolóanyagba, hanem akár a nylonszatyor helyett is kínáljunk papírtáska alternatívát, ezzel pedig még inkább vonzóvá tegyük üzletünket a vevők szemében.

 

Mindenkinek érdemes tehát elgondolkodni a lehetőségen, hogy nagy tételben vásároljon környezetbarát papír csomagolóanyagot, papírzacskót, papírszatyrot vagy papírtáskát, hiszen ezzel számos előnyre tehet szert.

 

Nemcsak a Földünk életét hosszabbíthatjuk meg, nemcsak a környezetet kímélhetjük meg, hanem megspórolhatjuk az óriási mértékben megnőtt környezetvédelmi termékdíjat is. Vonzóvá válhatunk a vásárlók előtt, szimpatikussá válhatunk a környezetbarát gondolkodású, tudatos vevők szemében, ez pedig akár újabb vásárlókat, visszatérő vevőket, elégedett ügyfeleket is hozhat nekünk.

 

Érdemes tehát átböngészni a webáruházunk széles választékát és megvásárolni valamelyik környezetbarát papír csomagolást.

 

Válasszuk ki a leginkább tetsző, a cégünk profiljához leginkább illő újrahasznosított lebomlócsomagolást és tegyük boldogabbá a vevők életét! 

 

Szerezzünk magunknak nagyobb forgalmat és látogatottságot, zsebeljünk be több pozitív véleményt vevői oldalról!


Lebomló, környezetbarát papír csomagolóanyag árak

Keresés